Fastrand III.

Fastrand III
Fastrand III massminne …

Fastrand III, är en ”hårddisk” rymmande 150 MB, använd till stordatorn Univac 1106. Diskarna (skivorna) är dock i cylinderform. Det är voicecoil-drivning av huvudena vilket även hårddiskar har idag. Huvudena flyger på luft-molekylerna som trumman drar med sig, samma princip användes av hårddiskar än i dag också. Innehåller ca 700 kretskort. Vikt ca 2000 kg. Denna enhet finns idag på ITCEUM i Linköping.
1971

Fastrand Maintenance Panel
Fastrand Maintenance Panel, där kunde man göra lite primitiva tester samt få reda på vilket huvud som ej ville flyga, se mera nedan.

Testjigg för huvuden, voicecoilspole som agerade som motor till huvudbommen där skriv o läshuvudena sitter. Kommer ni ihåg OS2? Huvudet på högra bilden som skall flyga om vinklarna är rätt. Om ej så fick man justera med en tändsticka och sedan kolla att vinkel verkade rätt mha testjiggen. Huvudet är centralt i  högra bilden. Klicka så blir bilden större.

Ca 700 kretskort och kraftenheterna på vänster bild. Motorerna drev direkt på trumaxeln, det tog 5 min att få upp trumman i fullt varv och 20 min att bromsa ner den. Man kan även se fläkten och absolutfiltret som skapade övertryck med ren luft i trumutrymmet.

Länk till fördjupning på Youtube

Vedermödor för att kunna bevara en Fastrand III-trumma